Sunday, May 22, 2011

TUJUH PERKARA GANJIL


Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan  mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut  berjumpadengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s.w.t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali  kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang  menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang  sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

1.      " Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya  menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu.
Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s.w.t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s.w.t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

2.      Sambung pemuda itu lagi,  " Golongan yang kedua, aku  lihat  wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah  merekatelahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?
" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka  itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain.

3.      " Pemuda itu menyambung lagi,  " Wahai tuan guru, golongan yang  ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Pabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada  perutnya itu."
" Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.”

4.      " Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya  bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai  tuan guru?
" Jawab ahli ibadah itu,  " Wahai pemuda, itulah golongan  manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s.w.t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."
5.      " Ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang,  hinggamembelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu.
" Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar  memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan  tidak  bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s.a.w. pernah  bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

6.      " Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat,  sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali  semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air  hitam yang amat busuk baunya,"
" Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba  sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

7.      " Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian  halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, 
" Wahai pemuda, mereka  itulah  golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya  sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan  kemuliaan di sisi Allah s.w.t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya." Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s.w.t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan  atas

No comments:

Post a Comment