Wednesday, August 3, 2011

3 soal dan 3 jawapan

Setiap manusia yang berakal akan bertanya kepada dirinya sendiri 3 soalan ini, tetapi tidak ada yang dapat menjawabnya kecuali Allah.
Soalan 1. Dari mana manusia datang??? (FROM)
Soalan 2. Mengapa kita didatangkan???(SUBJECT)
Soalan 3. Ke mana kita akan pergi???(TO)


Jawaban 1. Maksud dari surah as-Sajadah 7-9 "Allah mencipta tiap sesuatu dengan sebaiknya dan dimulakan kejadian manusia berasal dari tanah. Kemudian Ia menjadikan keturunan manusia itu dari saripati (iaitu) air yang tidak dipandang (hina). Kemudian Ia menyempurnakan kejadian dan meniupkan roh ciptaanNya. Dan ia mengurniakan pendengaran dan pemglihatan serta hati akal fikiran supaya kamu bersyukur, tapi amatlah sedikit kamu bersyukur"
Jawaban 2. Maksud surah adz-Zaariaat 51-56 "Dan (ingatlah) Aku (Allah) tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah (sembahyang) dan beramal baik kepada Ku
Jawaban 3: Maksud surah al-Insyiqaaq (84-6) "Wahai manusia, sungguh engkau akan berpenat-lelah dengan segala tenagamu, hinggalah kembali kepada Tuhanmu, kemudian engkau tetap menemui balasan atas apa yang kamu usahakan (sembahyang, amalan lain dan pekerjaan)
  

No comments:

Post a Comment